Совети | 03.09.2014 | 22:15 | 0

Имате ладни раце и нозе? – ова се болестите со овие симптоми

Следете не на:

nozeeанемија

Ако покрај ладни раце имате и некои други симптоми како што се замор, главоболка и малаксаност, проверете го нивото на железо во крвта. Железото е главна состојка на хемоглобинот, молекула што го пренесува кислородот во крвта и и дава црвена боја.

дијабетес

Ладни раце и нозе  може да бидат првите знаци на дијабетес. Дијабетесот остава последици врз циркулацијата и нервниот систем, и е често придружуван со овие симптоми. Ако сте постојано жедни, јадете многу а не се дебелеете или пак слабеете,  задолжителна е проверка на нивото на шеќер во крвта.

тироидната жлезда

Хипотироидизам или намалена работа на тироидната жлезда, доведува до забавување на метаболизмот и често оваа болест ја карактеризираат студени нозе или чуство на студ.  Замор, летаргија, поспаност, бавност при говор и движење, како и лошо поднесување на високи температури, се јасни симптоми на оваа болест.

Стрес

Стресот исто така може да биде причина за ладни раце и нозе. Тој, всушност, го зголемува адреналинот, хормон кој се произведува во надбубрежните жлезди  кој ги стеснува крвните садови и циркулацијата е послаба, а рацете и нозете се ладни.