Здравје | 09.06.2017 | 13:06 | 0

Студената вода ги отстранува микробите со ист ефект како и топлата

Следете не на:

cisti raceeАмериканските научници тврдат дека ја побиле теоријата дека миењето на рацете со топла вода убива повеќе микроби отколку да ги миете со ладна вода.

Научниците од Универзитетот Рутгерс во Њу Брансвик сакале да ја проверат точноста на популарното мислење за предностите на топлата, т.е. на жешката вода при миењето на рацете.

Истражувањето спроведено меѓу 20 испитаници кои 20 пати ги миеле рацете со вода на температура од 15, 26 и 38 степени Целзијусови, со поголема или помала количина на сапун, а пред експериментот, нивните раце биле прекриени со безопасни микроби.

Резултатите покажале дека не постои разлика во количината на отстранетите микроби со оглед на температурата на водата или количината на сапунот.

Тоа што истражувачите го потенцираат како важно е тоа дека рацете треба да се мијат најмалку 20 секунди притоа со сапун да се покрие целата површина на рацете.

Резултатот од оваа студија ќе помогне во намалувањето на износот на сметките за струја во рестораните, бидејќи не ќе мораат да трошат електрична енергија за топлење на водата.