анализа

mamograf bukurest

Над 14.000 жени опфатени со скрининг на рак на дојка – Набавени нови 11 мамографи

Само во текот на минатата и оваа година, набавени се вкупно 11 нови мамографи. За првпат ваква дијагностика во својот град добија жителите на Радовиш, Кочани, Македонска Каменица, а наскоро за првпат...
vreme

Во мај имавме врнежи повеќе од просекот и потпросечна температура

Измерените температури на воздухот во мај годинава биле под просечните, а врнежите над просекот. Максимална температура од 32 степена е измерена во Гевгелија, а најмногу дожд имало во Маврово 164 мм на...
drogaa

Над 88 милиони луѓе во ЕУ користеле дрога

Расте бројот на корисници на канабис во Европа,  интересот за екстазите се намалува, додека онлајн трговијата се развива. Ова се главните наводи од годишниот извештај на Европскиот центар за мониторинг...
lekarr

Анализа: За три години над 2000 нови работни места во јавното здравство

Бројни вработувања, државни специјализации и финансирање на доусовршувањето за зајакување на капацитетот на јавното здравство. За три години во македонските болници беа обезбедени над 2000 нови работни...
mleko

Лани во Македонија произведено повеќе овчо од кравјо млеко

Во 2015 година биле произведени 361.072.000 литри кравјо млеко или 6,7 отсто помалку во однос на 2014-та. Како што соопшти Државниот завод за статистика, зголемување на производството е забележано кај овчото...
vreme

Јануари потопол од просекот, но со три пати повеќе врнежи

Температурата во јануари просечно била повисока од многугодишните просеци за јануари, а врнежите во рамки на просечните вредности освен во Струмица, Охрид, Крива Паланка и Маврово каде што биле повисоки...
lekari strajk

Штрајк во Англија, миграција на лекари – Здравството во фокусот на светските медиуми

  Почесто, докторите мигрираат кон Германија, Австрија и скандинавските земји, но постои и појава на миграција на доктори од Германија кон нордиските земји, Швајцарија, итн. Податоците покажуваат...
apteka

Анализа: Кои лекови најчесто поевтинуваат

Лекови за притисок, дијабет, против реума, антибиотици, цитостатици…Од 1 април поевтинуваат вкупно 542 лека. По пониска цена има терапија речиси за сите заболувања. Заштедуваат и болниците и граѓаните. –...
magnetna rezonanca

Хрватска мака мачи со пациентите кои закажуваат во повеќе болници – Македонија ова го реши во 2011

Пациентите во Хрватска речиси истовремено закажуваат смимање во повеќе болници, а кога ќе дојдат на ред во една здравствена установа закажаните снимања во другите болници не ги откажуваат. Ова според...
fin policija

Анализа: 360.000 евра пари од пациенти во џебовите на благајници и директори на болници

Околу 360.000 евра пари од пациенти завршиле во џебовите на директори и вработени во јавни здравствени установи. Парите си ги присвојувале со години. За 4 месеци финансиската полиција откри криминал во...