Здравство

fzom

ФЗОМ: Итните случаи нема потреба да одат по упат кај матичниот

Фондот за здравствено осигурување (ФЗОМ) го олесни начинот на упатување на осигурениците кај специјалист – субспецијалист. Од Фондот информираат дека во случај кога пациентот ќе биде примен како...
maja parnardzieva

Парнарџиева Змејкова: Над 60 проценти од фирмите во Струмица ги користат електронските услуги на ФЗОМ

Директорката на Фондот за здравствено осигурување на Македонија Маја Парнарџиева-Змејковска, денеска беше во работна посета на подрачната единица на Фондот во Струмица, каде што се запозна со секојдневното...
hemofilija

Светски ден на хемофилијата – Во Македонија со ова заболување живеат 211 лица

Според податоците од Центарот за хемофилија при Институтот за трансфузиона медицина, во Македонија се регистрирани 211 лица со хемофилија А од кои две лица со инхибитори и 104 со хемофилија Б од кои две...
grip

Се намалува бројот на болни од грип

Последната недела се пријавени вкупно 223 лица со грип што е намалување за 24,9 отсто во однос на претходната и 53,4 проценти во споредба со 15-тата недела минатата сезона. Како што соопшти Институтот за јавно...
фзом

Директорката на ФЗОМ ја посети болницата во Гевгелија

Директорката на Фондот за здравствено осигурување на Македонија, Маја Парнарџиева-Змејкова, денеска беше во работна посета на болницата во Гевгелија каде што од директорот Сретко Јованов беше информирана...
vakcini

Опфатот на имунизација во Македонија над 95 проценти

Опфатот на имунизација во Македонија и понатаму е дота висок, и се движи над 95 проценти. Во земјава се користат квалитетни и безбедни вакцини, оценија здравствените работници надлежни во делот на имунизацијата...
vakcinacija

Поливалентните вакцини доаѓаат и во Македонија

Поливалентните вакцини доаѓаат во Македонија. Наскоро ќе распише тендер за набавка на поливалентни вакцини што е во согласност со владината Стратегија за имунизација 2012-2020 година, изјави д-р Јованка...
morbili

Регистрирани 77 случаи на морбили во Скопје – За 5 дена 13 новозаразени

Не стивнува епидемијата на мали сипаници во Скопје. Од 6 јануари до денес пријавени се и регистрирани околу 77 случаи на морбили,а само во последните пет дена регистрирани се 13 нови случаи, информираше...
jankulovska

Јанкуловска: Здравствените услуги ќе бидат подостапни до граѓаните

Носителот на Изборната единица 2 од коалицијата „За подобра Македонија“ Гордана Јанкулоска денеска на средба со граѓаните во Општина Гази Баба изјави дека посебен интерес кај граѓаните побудиле...
apteka

Груевски: На позитивната листа ќе се најдат нови современи лекови

Постепено воведување на нови генерации на лекови на позитивната листа, со што на пациентите ќе им се овозможи пристап до нови современи лекови кои досега не беа опфатени со позитивната листа, најави...