Tag Archives: анализа

pritisok

Анализа: За што најчесто граѓаните оделе на лекар во јануари во Македонија?

Поради покачен крвен притисок македонските граѓани најчесто оделе на лекар во јануари. Податоците од Мој термин покажуваат дека матичните лекари со оваа дијагноза имале над 204.000 пациенти. На истите...
dijabetes1

Без примерок од крв за една минута проверете дали имате дијабетес

Симптоми на дијабетес: постојана жед, често мокрење, хроничен замор, брзо губење на тежината, зголемен апетит, проблеми со видот, рани што се лекуваат многу бавно или воопшто не зараснуваат.   Сепак,...
intelegencija

Пет маани кои ги имаат многу интелигентните луѓе

Високата интелигенција секако е предност, но не е клуч за лесен, едноставен, среќен или пак исполнет живот. Како одговор на тоа дали може интелигенцијата да биде и проклетство за некои луѓе, психолозите...
mamograf bukurest

Над 14.000 жени опфатени со скрининг на рак на дојка – Набавени нови 11 мамографи

Само во текот на минатата и оваа година, набавени се вкупно 11 нови мамографи. За првпат ваква дијагностика во својот град добија жителите на Радовиш, Кочани, Македонска Каменица, а наскоро за првпат...
voda

Водата во Гевгелија е безбедна за пиење

Последната анализа врз примерок од вода од регионалниот водовод во Гевгелија, која беше направена во Србија од лиценцираниот Институт „Мол“ во Стара Пазова, потврди дека гевгеличани пијат исправна,...
siromastii

Сиромаштијата се зголемува и во развиените земји во Европа

Се поголем број на Европејци живеат во„релативна сиромаштија“ објави Меѓународната организација на трудот (ИЛО), предупредувајќи дека недостигот на квалитетни работни места во светот се заканува...
lekari strajk

Штрајк во Англија, миграција на лекари – Здравството во фокусот на светските медиуми

  Почесто, докторите мигрираат кон Германија, Австрија и скандинавските земји, но постои и појава на миграција на доктори од Германија кон нордиските земји, Швајцарија, итн. Податоците покажуваат...
baba bremena

По грешка 99-годишна старица добила известување од болница дека е бремена!

Британката Дорис Ејлинг беше изненадена кога по извршените анализи на крв, од болницата доби известување  дека е бремена. Оваа 99- годишна жена од Богнер Риџис, во Сасекс, доби на домашна адреса писмо...

Експерти: До 2070 година во светот ќе има повеќе муслимани од христијани

Трендовите на раст на бројот на припадниците на водечките светски религии укажуваат дека исламот се шири со најбрзо темпо од сите други религии, па така до 2070 во светот ќе има повеќе муслимани од христијани,...
apteka

Анализа: Кои лекови најчесто поевтинуваат

Лекови за притисок, дијабет, против реума, антибиотици, цитостатици…Од 1 април поевтинуваат вкупно 542 лека. По пониска цена има терапија речиси за сите заболувања. Заштедуваат и болниците и граѓаните. –...