Tag Archives: бубрези

bubrezi

Едукација за здрави бубрези во Кратово

Ученици од основното општинско училиште „Кочо Рацин“ во Кратово денеска учествуваа на обука за зачувување за здравјето и здрави бубрези. Едукативната активност насловена „Со здрави навики до здрави...
bubrezi

Како да ги спасите бубрезите?

Бубрезите се меѓу најважните органи во телесниот систем, тие ја филтрираат крвта, произведуваат хормони и апсорбираат минерали. Една од нивните најважни улоги е да се однесуваат како заштитници...
nefron

Дебелината ја намалува функцијата на бубрезите – Одбележан светскиот ден на бубрегот

Дебелината предизвикува хронична бубрежна болест. Нефролозите со предупредување дека прекумерната тежина сериозно ги оштетува органите што го чистат организмот од отрови. На крај овие лица можат...
bubreziiii

Бубрежните заболувања и прекумерната телесна тежина – Светски ден на бубрегот

Здружението на бубрежно болни граѓани НЕФРОН денеска организира одбележување на Светскиот ден на бубрегот – 9 март. Темата за оваа година е бубрежните заболувања и прекумерната телесна тежина. Светскиот...
bubrezi

Ова се најчести симптоми за камења во бубрезите

Камења во бубрезите може да имаат различни симптоми, но може да се случи и воопшто да нема. Големи камења, кои го исполнуваат целиот канал не предизвикуваат тегоби и обично ги откриваат за време на патолошки...
soll

Ако јадете премногу сол ќе имате проблеми со бубрезите и срцето!

Преголемиот внес на сол лошо влијае на здравјето на нашето срце и крвните садови, а една од последиците е и зголемен крвен притисок. Овие знаци покажуваат дека внесувате премногу сол во вашиот организам. 1....
fzom direktori

Кај 173 -ца граѓани откриен висок ризик од кардиоваскуларни болести на превентивни прегледи кај матичните лекари

Матичните лекари во 2016 и 2017 година треба да извршат превентивни прегледи на осигуреници на возраст од 35 до 56 годишна возраст. Во оваа категорија припаѓаат 664.000 осигуреници од кои во првото полугодие...
aparat nefrologija

Нефрологија доби нов ехо апарат за голем број процедури – Чини 3,5 милиони денари

Нов современ ехо апарат со многу голема прецизност во дијагностицирањето е промовиран денеска на Клиниката за нефрологија. Апаратот овозможува напредно ниво на дијагностички и интервентни процедури,...
ekg srce

Што открија превентивните прегледи кај матичните лекари?

На 13 000 граѓани во наредните десет години им се заканува смрт поради кардиоваскуларни заболувања,  1500 можат да станат дијабетичари а 1300 се под ризик да завршат на дијализа.  Oва е утврдено преку превентивните...
voda

Опасност од камен во бубрезите и срцев удар доколку не пиете доволно вода

Лекарите советуваат дека е неопходно да внесувате два литри вода дневно во вашиот организам за истиот да функционира нормално. Еве што му се случува на вашето тело доколку не го хидратирате редовно. Здравствени...