Tag Archives: деца

postar

Поштар од САД осомничен дека е татко на 1.300 деца

Пензиониран 87-годишен поштар од градот Нешвил во американската сојузна држава Тенеси, е татко на вкупно 1.300 непризнати деца, според ДНК тест и лични сведоштва собирани последниве 15 години, пишува порталот...
semejstvo1

Дали ќе бидете успешни зависи од тоа дали сте прво или второродено дете во семејството

Првородените деца имаат 24 отсто поголеми шанси од второродените деца да се најдат на високи позиции кога е во прашање работниот успех, како директор или раководител, додека кај вторите деца тие шанси...
bebe

Педијатрите предупредуваат: Не им давајте сок на децата помали од 1 година

Освен внесувањето на додатни калории и се почести дентални проблеми, кај раното внесување на овошни сокови најголем проблем е што децата се навикнуваат на постојан извор на шеќери. На децата до првиот...
migranti

УНИЦЕФ повикува на поголема заштита за децата мигранти

Фондот за деца при Обединетите Нации (УНИЦЕФ) повика на подобра заштита за децата мигранти кои без придружба ги преминуваат границите. Тие претставуваат посебно ранлива категорија изложена на експлоатација...
bubrezi

Едукација за здрави бубрези во Кратово

Ученици од основното општинско училиште „Кочо Рацин“ во Кратово денеска учествуваа на обука за зачувување за здравјето и здрави бубрези. Едукативната активност насловена „Со здрави навики до здрави...
poliklinika bit pazar

ЈЗУ „Здравствен Дом на Скопје” спроведува работилници во училиштата за заштита од дрога, алкохол и цигари

Едукативни работилници за превенција и заштита од употреба на дрога, алкохол и цигари, на трета и четврта година во средните училишта во Градот Скопје од денеска до 15 мај ќе спроведе ЈЗУ „Здравствен...
vodic baevska

Промовиран Водич за родители за здравје, раст и развој на детето

 Првиот Водич за родители за здравје, раст и развој на детето (од нула до три години) е промовиран денеска од страна на Здружението на медицински сестри, техничари и акушерки на Република Македонија...
dete princ

Како принцот Вилијам ги одгледува своите деца?

Сите родители имаат мала тајна, која секојдневно ја користат при одгледувањето на детето. Мајките и татковците имаат свој ритуал, преку кој нивните децата сфаќаат дека се многу сакани. Свој метод има...
ramno stopalo

Загрижувачки податоци од систематските прегледи – 29 отсто од децата имаат рамно стопало!

И во 2016 година систематските прегледи покажаа алармантна состојба за здравјето на младите. Само во Скопје околу 30 проценти од основците имаат лошо држење на телото, загрижувачи 29 проценти имаат рамно...
belgijaa

Регистрирани 507 деца-жртви на сексуална злоупотреба од католички свештеници

Вкупно 507 лица биле жртви на педофилија од претставници на Католичката црква во Белгија, покажа истржаувањето на специјална комисија формирана од страна на Претставничкиот дом на белгискиот Парламент,...