Tag Archives: дзс

obesen

Лани околу 500-тини лица починале од насилна смрт во Македонија

Од насилна смрт лани во Македонија умреле 497 лица, што претставува намалување за 3,1 отсто во однос на 2015 година, соопшти Државниоз завод за статистика. Умрените од насилна смрт во вкупниот морталитет...
srcev udarr

Болестите на циркулаторниот систем најчеста причина за смрт лани во Македонија

Во Република Македонија минатата година бројот на умрени лица е намален за 0,2 отсто и изнесува 20.421 лице, објави Државниот завод за статистика. Според објавените податоци поголем број се од машки пол...
drzaven zavod za statistika

Годинава намален е бројот и на бракови и на разводи

Во Македонија во првиот квартал годинава биле склучени 2.566 бракови, или за седум проценти помалку споредено со истиот период од  минатата година, објави денеска Државниот завод за статистика. Во првите...
lekar pisuva

Лани имало помалку нови специјалисти

Во 2016 година звање магистер на науки и специјалист стекнале вкупно 2021 лице, што е намалување за 17.2 проценти во однос на 2015 година. Од вкупниот број, 1881 или 93.1 проценти се магистри и 140 или 6.9 проценти се...
rabotnici toplo

ДЗС: Во Македонија вработени 723.550, а 225.049 лица се невработени

Од 948.599 лица кои лани го сочинувале активното население во Македонија вработени се 723.550, а 225.049 се невработени, покажуваат денеска објавените податоци на Државниот завод за статистика. Стапката на активност...
skopje

Над 25.000 странски туристи ја посетиле Македонија во јануари

Во јануари годинава земјава ја посетиле 25.031 странски туристи, кои оствариле 46.137 ноќевања. Најбројни биле гостите од Грција, Бугарија, Албанија, Турција и Србија. Според податоците на Државниот завод...
gradinka

Минатата година за 5 проценти зголемен бројот на деца во градинките

Вкупниот број на деца во градинките и во центрите за ран детски развој во Македонија заклучно со 30 септември минатата година изнесува 34.386 што претставува зголемување за 5,3 проценти во однос на 2015 година,...
zelencuk

Овошјето и зеленчукот најмногу поскапеле во јануари

Трошоците на живот во јануари годинава бележат раст од 0,6 отсто и во однос на претходниот месец и во однос на јануари лани, а цените на мало имаат раст од 1,1 отсто во однос на декември 2016 и 1,5 отсто во однос...
skopje-turisti

Зголемен бројот на туристи во Македонија во октомври

Бројот на туристи во октомври годинава изнесува 69.412, а на ноќевањата 155.719, што во однос на октомври лани претставува зголемување за 12,6 отсто, односно за 9,3 отсто, објави денеска Државниот завод за статистик. Кај...
turisti skopje

Зголемен бројот на туристи во Македонија

Во јули годинава во Македонија имало 129.656 туристи кои оствариле 526.693 ноќевања. Во однос на истиот месец лани бројот на туристи е зголемен за 8,3 отсто, а бројот на ноќевањата за 1,2 процента. Според податоците...