Tag Archives: дијагноза

retki slika

Ден на ретките болести – Пациентите во Македонија бараат услови за дијагноза и лекови

По повод одбележувањето на 28 Февруари – Денот на ретки болести денеска здружението „Вилсон“ Македонија во ЕУ инфо центарот ќе ги презентира податоците од истражувањето коешто покажало дека пациентите...
invalidnost

Поради погрешна дијагноза минал 43 години во инвалидска количка – Сега повторно оди

Португалец минал 43 години во инвалидска количка поради погрешна дијагноза, па на 56-годишна возраст морал повторно да научи да оди. Кога имал 13 години на Руфин Борего во лисабонска болница, му била поставена...
nizok-rast

Во Македонија живеат околу 100 деца со низок раст – Неопходно е навремено поставување дијагноза

Навременото поставување дијагноза кај децата со нарушен раст и соодветно отпочнување со неопходната терапија во раните години од претшколска возраст овозможува да се постигнат добри резултати во...
grip inekcija

Седум лица починаа од грип во Романија

Седум лица починаа како последица на сезонскиот грип во Романија. Од почетокот на сезоната на набљудување на острите респираторни инфекции во јужниот округ Арџеш починале седум лица од сезонски грип,...
borkaaaa

Над 4000 Македонци лани заболеле од рак – Здруженија на пациенти формираа Алијанса

На  4200 македонци лани им бил откриен рак.  Кај мажите доминира карциномот на бели дробови а кај жените на дојка. Смртноста од малигните заболувања во македонија е во пораст за разлика од многу европски...
maja ivanova

Иванова: Потребно е подобро позиционирање на ретките болести во здравствениот систем

Ретките болести можеби претставуваат мал сегмент од здравството во Република Македонија, но тоа е исклучително значаен. Во светот вообичаено реткоста се препознава како нешто уникатно, недостижно,...
operacija

Над 10 000 направени операции во ЈЗУ за три месеци

За три месеци направени над 10 000 хируршки интервенции во земјата. Податоците од Мој Термин покажуваат дека во јануари, февруари и март во ЈЗУ биле извршени 10.198 операции. За истиот период биле издадени...
mozocen udar

Важни информации за мозочен удар!

Мозочниот удар се карактеризира со нагло губење крвна циркулација во еден дел од мозокот, што резултира со кореспондирачки губиток на невролошка функција. Знаци и симптоми Мозочниот удар кај секој...
hobb

Хронична опструктивна белодробна болест (ХОББ) е едно од најчестите хронични заболувања

Што значи ХОББ? Хроничната опструктивна белодробна болест (ХОББ) и астмата се двете најчести хронични заболувања на белите дробови. ХОББ е значајна причина за инвалидитет и е трета водечка причина...
apnea

Секоја година на околу 70 пациенти им се дијагностицира ноќна апнеа

На 60 до 70 пациенти годишно им се дијагностицира опструктивна ноќна апнеа, која е најчестото пореметување на дишењето во текот на спиењето кое го намалува квалитетот и го загрозува животот на 4 – 5...