Tag Archives: ијз

rabotnici toplo

Препораки од ИЈЗ за заштита од топлото време

Институтот за Јавно Здравје на Македонија апелира до граѓаните да ги почитуваат општите препораки за заштита од високите температури поради тоа што земјава е зафатена од жолтата фаза. Се препорачува...
cigari

Половина од македонските граѓани пушат цигари

Намалување на трендот на пушењето кај тинејџерите од 13 до 15 години и зголемување на бројот на пушачите од 15 до 64 години во однос на минатите години покажуваат податоците од истражувањето на Институтот...
siv sida

Во февруари регистрирани нови четири случаи со ХИВ/СИДА во Македонија – Сите се мажи од Скопје

Нови 4 случаи со ХИВ/СИДА само во февруари откриени се во Македонија. Според податоците од месечниот извештај на ИЈЗ сите се мажи од Скопје на возраст од 30 до 39 години. Од првиот слуачај од пред точно...
vodaaaa ijz

Кочубовски: Граѓаните пијат безбедна вода, да се прочистуваат урбаните отпадни води

Граѓаните пијат безбедна вода. Водата од ЈП Водовод и канализација Скопје редовно се испитува од нивните лаборатории, како и од страна на Институтот за јавно здравје и центрите за јавно здравје. Ова...
grip-temp

Драстично намален бројот на болни од грип – Последната недела регистрирани 563 случаи

Во текот на петтата недела од 2017 година, во Република Македонија пријавени се 563 (I=27,2/100.000) новозаболени лица од грип/заболувања слични на грип, што претставува намалување од 53,0% во споредба со минатата...
malarija

Денеска потврден уште еден случај на маларија во Македонија – За неполн месец има четворица заразени

Уште еден случај со маларија потврден денеска на Клиниката за инфективни болести. Според информациите на zdravstvo24.mk тропската болест е дијагностицирана кај 50 годишен тетовец кој бил на привремена работа...
grip

Драстично намален бројот на болни од грип – Минатата недела регистрирани само 1.300 новозаболени

Во текот на четвртата недела јануари (од 22 до 29 јануари) во Република Македонија пријавени се 1.199 новозаболени од грип, со инциденца од 58 на 100.000 жители, што претставува намалување од 50,4 отсто споредено...
grip

Бројот на болни од грип во Македонија “благo”опаѓа -За една недела има околу 5.500 новозаболени

Во текот на втората недела од 2017 година, во Република Македонија пријавени се 5.472 новозаболени лица од грип или заболувања слични на грип, што претставува намалување од 32,2% во споредба со минатата недела,...
varicela

Овчите сипаници во експанзија – Прогласена епидемија во Кочани, Берово и Пехчево

Македонија се соочува со зголемен број болни од овчи сипаници, или варичела, а веќе е прогласена епидемија во Кочани, Берово и Пехчево. Во текот на минатата година се регистрирани над 10.000 случаи на овчи...
detskaaa

Две деца од Кичево и Гостивар починаа од грип

Во текот на оваа недела, регистрирани се 2 смртни случаи асоцирани со грип. Се работи за деца на возраст од 3 и 4 години од Кичево и Гостивар, кои биле хоспитализирани на Клиниката за детски болести – Скопје...