Tag Archives: лекови

retki bolesti press

Нови лекови на позитивната листа бара Националната алијанса за ретки болести

Нови лекови за ретки болести, како и нови иновативни лекови за малигни заболувања да се стават на позитивната листа на лекови, побараа денеска од Национална алијанса за ретки болести на Република Македонија...
retki slika

Ден на ретките болести – Пациентите во Македонија бараат услови за дијагноза и лекови

По повод одбележувањето на 28 Февруари – Денот на ретки болести денеска здружението „Вилсон“ Македонија во ЕУ инфо центарот ќе ги презентира податоците од истражувањето коешто покажало дека пациентите...
fzom so zdruzenija na pacienti

Здруженијата на пациенти со рак задоволни од најавата за набавка на нови лекови на онкологија

Повеќе од два милиони евра годинава ќе бидат потрошени за набавка на најсовремена терапија, што досега не беше достапна за пациентите во Македонија, преку спроведување на интегриран пристап од ФЗОМ,...
onkologija

Лекари од Онкологија – Новите лекови ги стопираат метастазите и го продолжуваат животот на болните од рак

Стопирање на ширењето на ракот и продолжување на животот. Ова според лекарите е бенефитот за пациентите со малигни заболувања со современата терапија најавена за Клиниката за онкологија. Доктор Мери...
podocnjaci

Како најслесно да ги отстраните подочниците со народни лекови?

Ако не се условени од здравствени проблеми, лесно можете да ги „избришете” подочниците со следните народни лекови. Ве мачат подочници? Ако не се условени од здравствени проблеми, туку од замор поради...
supa

Како против вирусите и настинките без пиење на лекови?

Настинките и вирусите се нешто кое не можеме да го избегнеме особено кога температурите се навистина ниски. Сепак, важно е колку што е можно повеќе да си го олесниме процесот на закрепнување, а со тоа...
fzom direktori

Македонските граѓани најмногу пиеле лекови за притисок, дијабетес и дијазепам

Потрошувачката на лекови на рецепт на товар на Фондот за здравствено осигурување на Македонија преку аптеките бележи континуиран пораст. Ако во 2002 година за лекови се одвојувале 1,2 милијарди денари...
fzom-i-farmacevtska-komora

Нови лекови на рецепт и тримесечна терапија за хронично болните – Работна средба на ФЗОМ и Фармацевтската комора

Фондот за здравствено осигурување на Македонија ќе овозможи лековите „клексан“ и „фраксипарин“, антикоагуланси кои се на болничка листа и редовно се рефундираат, да бидат на рецепт, тримесечна терапија...
siv sida

Во 2016 регистрирани 37 случаи со ХИВ – Тестирањето на Инфективна е бесплатно и без упат

Годинава кај 37 македонски граѓани била дијагностицирана ХИВ инфекција. Дури 34 од нив се од машки пол а во пораст е и преносот по хомосексуален пат кој е регистриран кај 20 случаи. Најмладите кои се инфицирани...
lekovii

За кашлица не треба антибиотик – Неопходна е рационална примена на оваа терапија

За кашлица и течење на нос пијат антибиотик. Над 50 проценти од болните со респираторни инфекции биле на антибиотска терапија, покажало истражувањето за примената на овие лекови во примарната заштита....