Tag Archives: мој термин

todorov ungarija

Едукација на кадар и размена на искуства – Тодоров на средба со министерот за здравство на Унгарија

Министерот за здравство, Никола Тодоров, престојува во еднодневна посета на Република Унгарија, во рамки на која оствари работна средба со министерот за човечки ресурси на Унгарија, Золтан Балог и...
moj termin

МојТермин: Лани здравствена услуга користеле 96 проценти од македонските граѓани

Управата за електронско здравство континуирано функционира и постојано се стреми кон надградба и доусовршување на системот „МојТермин“. Во 2016 година во системот се креирани 9 милиони упатувања за...
moj termin

Видео: Првиот човек на европскиот здравствен потрошувачки индекс препорачува системот МојТермин да биде применет и во Ирска

Проф. Арне Бјорнберг, раководител на европскиот здравствен потрошувачки индекс, во гостување на телевизијата RTE, националниот сервис во Ирска, говори за македонскиот електронски систем во здравството...
pritisok

Анализа: За што најчесто граѓаните оделе на лекар во јануари во Македонија?

Поради покачен крвен притисок македонските граѓани најчесто оделе на лекар во јануари. Податоците од Мој термин покажуваат дека матичните лекари со оваа дијагноза имале над 204.000 пациенти. На истите...
politika

Со воведувањето на македонскиот “Мој Термин” српското здравство ја подобрува позицијата на европската листа

„Нашето здравство е подобро од унгарското и полското, полошо од македонското“, е насловот на текстот кој денес го објавува српскиот весник „Политика“ повикувајќи се на податоците објавени во извештајот...
moj termin

„МојТермин“: Околу 100 доктори си препишувале голем број рецепти

Од анализата на податоците од Националниот систем за електронски евиденции во здравството „МојТермин“ се утврди дека кај околу 100 доктори се констатирани нереално голем број препишани рецепти,...
lili colakova dervisova

Матичните не можат сами на себе да си пропишуваат лекови – Од „Мој термин“ тврдат имало злоупотреби

На матичните лекари им е оневозможено да си пропишуваат терапија самите на себе, реагираат од Здружението на приватни лекари на Македонија. Претседателот на Здружението, доктор Лилија Чолакова Дервишова...
moj termin

Тодоров: „Мој термин“ е суштинска реформа каква што не можеше порано ни да се замисли

На панел дискусијата на ВМРО-ДПМНЕ на тема „ За здрав живот“ денеска учествуваа министерот за здравство Никола Тодоров , доктор Александар Митов, Соња Липиткова, државен секретар во министерството...
todorov

Тодоров: Ходниците и чекалните во Здравствен дом Скопје се празни – „Мој Термин“ одлично имплементиран

Ходниците и чекалните се празни, а бројот на услуги кои ги дава Здравствениот дом во Скопје од година во година се повеќе расте, истакна денес министерот за здравство Никола Тодоров при посетата на...
todorov-i-baevska

Отворен нов кабинет за страбизам во Поликлиника Букурешт

По повеќе од десет години во Здравствен дом Скопје во Поликлиника Букурешт се отвора нов кабинет за страбизам, во делот на офталмологијата, изјави денеска Министерот за здравство Никола Тодоров. –...