Tag Archives: раце

peskiri

Пешкирите за бришење на раце менувајте ги секој ден!

Иако голем број бактерии нема да наштетат, затоа што се од вашето тело, треба да се размисли за фактот дека тие многу брзо се размножуваат особено на влажна подлога. Значи, колку често треба да се менуваат...
lazenje

Како да препознаете дека некој лаже?

Ако некој ве лаже, може да го препознаете преку неговите микроекспресии на лицето, кое се нарекува фаца со „измамничко задоволство“, пропратено е со смеење или возбудливi гестикулации. Измамникот...
ladni race

Побарајте лекарска помош ако рацете често ви се ладни

Во зимскиот период како што паѓа надворешната температура нормално е рацете да стануваат поладни. Циркулацијата на крвта е начин на кој телото ја одржува топлината. Дури и кога надворешната температура...
race mienje

Вадете ги прстените пред миење на рацете – Околу нив се собираат бактерии

Миењето на рацете е вообичаена хигиенска навика по вршење на нужда, пред и по јадење, како и во многу други ситуации. Се поставува прашањето, што е подобро: да се мијат рацете со накит или да се извади...
race mienje

Видео: Како правилно треба да ги миете рацете

Ако ги миете рацете така што прво ги навлажнувате, потоа нанесувате сапун и на крајот ги плакнете со вода, тие нема да бидат доволно чисти, тврдат експерти. Светската здравствена организација препорачува...
race mienje

Истражување: Балканците редовно мијат раце по одење во тоалет

Истражувањето што го спроведе агенциата „Галуп“ меѓу Европејците, покажува дека Балканците се на самиот врв во Европа кога станува збор за миењето раце по одењето во тоалет. Титулата „најхигиенични...
donacija gak

Подобрување на хигиената на скопска гинекологија – Донирани два апарати за дезинфекција на рацете

Два нови апарата за дезинфекција на рацете доби денеска одделот за интензивна нега и терапија на Клиниката за гинекологија и акушерство. Станува збор за донација од кампањата „Со мал дел до голема...
zena pilot

Чудо од жена – Нема раце, но управува со авион и има црн појас во карате

Американката Џесика Кокс (32) е родена без раце, а, сепак, тоа не ја спречило да ги извршува секојдневните работи, па ни да научи да управува со авион. Како мало девојче таа носела протетички раце. Сега...
jadenje

Јадењето со раце корисно при заштита од болести

Јадењето со прибор не е секогаш најздравиот начин на исхрана. Односно, јадењето со раце и лижењето на прстите  може да биде многу покорисно и поздраво во многу ситуации, па дури и при заштита од некои...
race

На војник во Индија му беа трансплантирани двете раце

На институтот „Амрита“ од градот Кочи во Индија првпат е извршена операција за транспалантација на двете раце, објави „Индиан Експрес“. Пациентот е 30-годишниот Абдул Рахим, војник од Кандахар, кој...