Tag Archives: реформи

saso-vasilevski

Д-р Сашо Василевски: Реформите во здравството дадоа резултат

За реформите во здравството, новата опрема, инвестициите во градба и реконструкција на болници, едукацијата на докторите во познати медицински центри во странство, како лекар во интервју за zdravstvo24.mk...
otcet

Реформите и инвестициите во здравството резултираа со скок од 12 места на ЕЗПИ – „Мој термин“ најдобра реформа

Во здравството се инвестирани над 200 милиони евра за опрема и реконструкција на постојните, но и за изградба на нови болници. Изграден е ПЕТ центар во вредност од околу 16 милиони евра. Новата опрема и...
8 Septemvri

ГОБ 8-ми септември: Да не се заборави напредокот во здравството изминатиот период

Поради зачестената пракса да се оцрнуваат докторите, Министерството за здравство и реформите кои истото заедно со Владата ги спроведува, чувствуваме потреба, како Менаџмент на ЈЗУ ГОБ „8-ми Септември“...
kamilovski

Отворено писмо на проф.др. Виктор Камиловски – Поддршка за реформите во здравството

Дали реформите во здравство во РМ се во согласност со СЗО дали корелираат и најважно дали напредуваме или „тапкаме во место “ ? Слободно може да се каже дека Министерството за здравство односно министерот...
todorov obrakanje

Тодоров: Македонското здравство со најголем напредок минатата година

Говор на министерот за здравство на прославата на Светскиот ден на здравјето Светскиот ден на здравјето, традиционално, претставува повод за заедничко сумирање на резултатите од тековните проекти...
deca kriminal

Системско третирање на децата жртви на насилство

Со новоподготвените процедури за постапување со деца жртви на насилство се поставува нов пристап кон овие деца. Тие претставуваат практична алатка за подобра примена на постоечките закони, односно...
todorov

Tодоров: Мој термин ја воодушеви Европа – Претседателот на EHCI лично се увери како фунционира системот

Драстични мерки за намалување на смртноста на новороденчињата како и мрежа за тромболиза и подостапна тромболитична терапија за лекување на причините, а не на последиците од мозочен удар во Клиничките...
ebola

Реформи во СЗО поради несоодветното реагирање на еболата

Неколку десетици земји-членки на Светската здравствена организација (СЗО) ја прифатија резолуцијата со која се предвидуваат реформи во организацијата, по острите критики добиени поради несоодветните...
strajk lekari

Полските лекари ги затвораат ординациите во знак на протест против реформите во здравството

Десетици илјади пациенти во Полска останаа без медицинска нега од почетокот на годината, откако стотици лекари ги затворија ординациите во знак на протест против воведувањето нови процедури во лекувањето...
lekari

Груевски: Платите на специјалистите ќе се зголемат за 25 отсто – Ќе се реконструираат неколку болници

Претседателот на Владата Никола Груевски денеска платите на специјалистите од скопските клиники и градската болница „8 септември“ ќе се зголемат за 25 отсто и оти тие се главно од заштедите направени...