Tag Archives: сиромаштија

mozocen

Сиромаштијата предвреме го старее мозокот

Според новото истражување спроведено во САД, сиромаштијата е поврзана со негативното влијание на менталните функции и зголемување на ризикот од предвремено стареење на мозокот. Наодите кои ги објави...
srbija

Во Србија околу 200 илјади млади луѓе се невработени

Околу 200 илјади млади луѓе во Србија се невработени, покажуваат податоците на српската Национална служба за вработување, изјави денеска раководителот на владиниот тим за социјална инклузија и намалување...
papa francisko

Папата предупреди дека гладта и сиромаштијата се најголеми закани за светскиот мир

Гладта и сиромаштијата се најголеми закани за светскиот мир и тие не можат да се сфатат само како последица на судбината, изјави поглаварот на Римокатоличката црква, папата Франциско, кој денеска прв...
siromastii

Сиромаштијата се зголемува и во развиените земји во Европа

Се поголем број на Европејци живеат во„релативна сиромаштија“ објави Меѓународната организација на трудот (ИЛО), предупредувајќи дека недостигот на квалитетни работни места во светот се заканува...
siromastii

Сиромашните се похумани и солидарни

Жителите на Мјанмар, која е една од најсиромашните држави во Азија, се најхумани луѓе на целата планета, покажува истражувањето на лондонската фондација „Черити“. Жителите на Мјанмар, иако ни самите...
klimatski promenii

Климатските промени ќе бидат причина за сиромаштија на над 100 милиони луѓе

Климатските промени до 2030 година можат да одведат во екстремна сиромаштија над 100 милиони луѓе  преку уништувањето на земјоделството и последиците од ширењето маларија и други болести, се наведува...
humanost

Жителите на Карпош хумани кон своите соседи

Овој викенд, односно вчера и денес во Општина Карпош се одржа уште една хуманитарна акција насловена „Да бидеме хумани кон нашите соседи“. Акцијата која се организираше по повод Деновите на Општина...
glad

Светска банка: Сиромаштијата во светот може да се искорени за 15 години

Светот е во состојба да ја искорени сиромаштијата на глобално ниво во следните 15 години ако владите донесат тешки одлуки и усвојат реформи со кои ќе се поттикне економски раст, изјави синоќа претседателот...
glad

До 2030 година може да исчезне гладта во светот

Со инвестиции од 267 милијарди долари годишно во следните 15 години до 2013 година гладта во светот може целосно да исчезне, соопшти Организацијата на Обединетите нации за храна и земјоделство (ФАО). –...
deca unicef

УНИЦЕФ: Милиони деца низ светот ќе починат од причини што можат да се избегнат

Милиони деца низ светот ќе починат во текот на следните 15 години, главно од причини што можат да се избегнат, доколку светската заедница не ги фокусира своите напори врз тоа да му помогне на највурнарабилното...