Tag Archives: скрининг

svetlana temelkovska

Д-р Темелковска: Набавката на дигитални мамографи е огромен успех во секој поглед

Македонија да има дигитални мамомати во 2015, мислам дека е огромен успех во секој поглед, како за радиолозите, така и за пациентите, вели во емисијата „Здравје“ на РСМ доктор Светлана Темелковска, специјалист...
mamograf bukurest

Над 14.000 жени опфатени со скрининг на рак на дојка – Набавени нови 11 мамографи

Само во текот на минатата и оваа година, набавени се вкупно 11 нови мамографи. За првпат ваква дијагностика во својот град добија жителите на Радовиш, Кочани, Македонска Каменица, а наскоро за првпат...
gruevski todorov

Груевски: Се инсталираат пет мамографи низ државата вредни 40 милиони денари

Во моментов тече инсталирањето на пет нови мамгорафи ширум Македонија од кои четири се во завршна фаза. Петтиот во Македонска Каменица е во фаза на инсталирање, бидејќи таму течат и градежните работи...
mamografff

Со бесплатниот мамографски скрининг кај 8 жени откриен рак на дојка во рана фаза

Осум жени спасени откако со бесплатниот мамографски скрининг им е откриен рак на дојка во рана фаза. Сите се над 50 –годишна возраст и биле подлежни на неопходните хируршки интервенции. Уште кај 20 припаднички...
matka rak

МЗ: Континуирано спроведување на скрининг-прегледи за рана детекција на малигни заболувања

Министерството за здравство соопшти дека со цел навремено откривање и соодветно лекување на малигните заболувања,  континуирано спроведува скрининг-прегледи за рана детекција на малигните заболувања,...
mamografff

Со мамографија кај 13 жени откриен рак на дојка преку програмата за бесплатен скрининг

Бесплатните мамографски прегледи кај 13 жени открија рак на дојка. Болеста им била дијагностицирана во рана фаза. За една година преку националната скрининг програма извршени се 10.000 снимања. Толку...
mamograf

Се зголемува интересот за мамографски скрининг – За 1 месец кај 6 жени откриен рак на дојка

Мамографскиот скрининг се одвива со повеќе од задоволителна динамика, имајќи предвид дека имаме околу 50 проценти одзив кај жените на возраст од 50-55 години, што според европските стандарди се смета...
mamografija 1

Шест болници за три месеци ќе добијат нови дигитални мамографи

Шест нови дигитални мамографи до крајот на годинава ќе бидат испорачани и инсталирани во шест јавни здравствени установи и тоа во Kлиниката по хирушки болести „Св. Наум Охридски“ во Скопје, Клиничката...
fob test

Со превентивни прегледи откриени седум случаи со рак на дебело црево

Над 1.600 лица извршиле превентивен преглед со ФОБ тест од почетокот на годинава во рамки на превентивниот скрининг за карцином на дебелото црево, кој го спроведува Министерството за здравство. Од извршените...
mamografija 1

Со превентивен преглед на мамограф откриени три случаи со рак на дојка

Извршени се 2.731 прегледи низ целата држава, во 17 јавни здравствени установи, во рамки на бесплатниот мамографски скрининг за рано откривање карцином на дојка, што Министерството за здравство почна...