Tag Archives: умрени

srcev udarr

Болестите на циркулаторниот систем најчеста причина за смрт лани во Македонија

Во Република Македонија минатата година бројот на умрени лица е намален за 0,2 отсто и изнесува 20.421 лице, објави Државниот завод за статистика. Според објавените податоци поголем број се од машки пол...
ekg srce

Секој втор Македонец лани умрел од срце

Секој втор смртен случај лани бил поради срцеви заболувања. Околу 12 000 Македонци умреле од болести на циркулаторниот систем. Од срце повеќе страда женската популација. Во 2015 починале над 6200 жени и 5700...
drzaven zavod za statistika

Намален бројот на родени, умрени и венчани

Во второто тримесечје од 2016 година во Македонија се евидентирани 5.559 живородени деца, што е за 2,8 отсто помалу од истиот период минатата година, соопшти Државниот завод за статистика. Намалување од...
sveki

Утре е Задушница, сетете се на умрените

Според календарот на Македонската православна црква утре е Задушница. Задушница секогаш паѓа во сабота зошто Исус тој ден, пред воскресението во недела, го поминал упокоен. Тоа е денот кога православните...
drzaven zavod za statistika

Намален бројот на живородени бебиња, зголемен на умрените лица

За 3,3 проценти е намален бројот на живородени деца во третото тромесечие од годинава во споредба со истиот период лани и изнесува 6.081 живородени деца, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика. Бројот...
drzaven zavod za statistika

Во четвртиот квартал лани помалку бракови и разводи

Бројот на живородени деца во четвртиот квартал минатата година изнесува 5.853 и во споредба со последниот квартал од 2013 е намален за 1,1 процент, објави денеска Државниот завод за статистика. Во четвртиот...
bebe

Во Јапонија повеќе умрени од родени

Бројот на новородените деца во Јапонија минатата година се намали до најниското ниво досега, а бројот на починатите се зголеми до највисоко ниво по Втората светска војна, покажуваат статистичките...
bebinja

ДЗС: Зголемен бројот на живородени деца

Бројот на живородени деца во третиот квартал од годинава, во споредба со истиот период лани, е зголемен за еден процент и изнесува 6.377, велат податоците кои денеска ги објави Државниот завод за статистика. Во...
drzaven zavod za statistika

Намален бројот на умрени лица лани во однос на претходната година

Лани бројот на умрени лица во земјава е намален за 4,6 проценти во однос на претходната година. Според објавените податоци на Државниот завод за статистика во 2013 година починале 19.208 лица. Поголем број...
bebinja

ДЗС:Повеќе деца родени во град отколку во село

Според податоците на Државниот завод за статистика, во Република Македонија бројот на живородените деца во градските подрачја изнесува 13.379 деца или 56,8 отсто од вкупниот број на живородени деца, наспроти...