Tag Archives: хобб

astma-i-hobb

Со тешка форма на ХОББ годишно по 200 пациенти се хоспитализираат на Институтот за белодробни заболувања

Годишно по 200 пациенти со тешка форма на Хронична опструктивна белодробна болест се хоспитализираат на Институтот за белодробни заболувања во Клиничкиот Центар. Во оваа установа и на Клиниката за...
hobb

Годинава над 4000 пациенти со ХОББ поминале низ амбулантите на Пулмологија

Под мотото „Диши во знаење“, Клиника за пулмологија и алергологија-Скопје денеска ќе го одбележи Светскиот ден на ХОББ (Хронична Опструктивна Белодробна Болест). Во рамки на одбележувањето ќе се одржи...
hobb

Утре бесплатни прегледи за ХОББ во Сити мол

По повод Светскиот ден за хронична опструктивна белодробна болест – ХОББ 2016 година, кој се одбележува под мотото „Не е предоцна“, Институтот за белодробни заболувања и туберкулоза – Скопје утре организира...
hobb

Бесплатни прегледи за превенција од ХОББ

По повод светскиот ден за хронична опструктивна белодробна болест – ХОББ 2015 година кој се одбележува под мотото „Не е предоцна“, Институтот за белодробни заболувања и туберкулоза- Скопје ќе организира...
hobb

Светскиот ден на ХОББ – Во Македонија има околу 150.000 болни

Македонското респираторно здружение во пресрет на 18 ноември, Светскиот ден на хроничната опструктивна белодробна болест (ХОББ), ја истакна важноста на физичката активност кај болните лица, но и кај...
hobb

Хронична опструктивна белодробна болест (ХОББ) е едно од најчестите хронични заболувања

Што значи ХОББ? Хроничната опструктивна белодробна болест (ХОББ) и астмата се двете најчести хронични заболувања на белите дробови. ХОББ е значајна причина за инвалидитет и е трета водечка причина...
hobb

Над 100 000 лица во Македонија имаат ХОББ

Секое лице постаро од 40 години кое ги препознава симптомите на хроничната опструктивна белодробна болест (ХОББ), како што се кашлица, создавање и искашлување секрет и отежнато дишење, треба да оди...

Светски ден на хроничната опструктивна белодробна болест

Институтот за белодробни заболувања и туберколоза денеска под мотото „Не е предоцна“ ќе го одбележи Светскиот ден на хроничната опструктивна белодробна болест. Хроничната опструктивна белодробна...
beli

„Не е предоцна“ – бесплатни прегледи за белодробни заболувања

Институтот за белодробни заболувања и туберкулоза утре организира бесплатни превентивни прегледи на населението со што ќе се вклучи во одбележувањето на Светскиот ден на хроничната опструктивна...
fzom i pulmologija

Апарати за кислородна терапија во домашни услови за педесет пациенти со ХОББ

Апарат за кислородна терапија во домашни услови бесплатно на трајно користење ќе добијат 50 пациенти со потешка форма на хронична опструктивна белодробна болест (ХОББ), согласно медицицинските критериуми...